Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TESKİ) 2019 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak başkanlığında, Büyükşehir Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

İlçe belediye başkanları ve büyükşehir meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, TESKİ daire başkanları da hazır bulundu. TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, TESKİ’nin yapmış olduğu çalışmalar hakkında kapsamlı bir sunum yaptı. Genel Müdür İçöz; “6313 km² alanda toplamda 1.029.927 nüfusa hizmet vermekteyiz. Mayıs 2019 itibariyle 548.853 abone sayısına ulaştık. TESKİ büyük oranda altyapı projelerini kendisi yapıyor. Halk sağlığı ile koordineli olarak Tekirdağ genelindeki 400 noktadan su numuneleri alınıp inceleniyor. Kendimizi sürekli denetliyoruz. Günlük olarak klor kontrolü yapıyoruz. Halk sağlığı verilerine göre Türkiye geneli üst sıralarda olduğumuzu söylemek isterim.  Kanalizasyona erişim oranı  %78’den %92’lere geldi. TESKİ olarak halkımızın daha sağlıklı bir ortamda yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. TESKİ kurulduğunda 5.000 m³/gün olan atık su arıtma kapasitemiz an itibariyle 193.980 m³ gün’dür. Kurulduğumuz günden bu yana arıtma kapasitemizi 38 kat arttırdık.

SCADA sistemi ile içme suyumuzu kontrol altında tutuyoruz. Bu sistemle 2019 yılı mayıs ayı itibariyle nüfusun %89’una hitap ediyoruz. Bu oranın, 2. Etap SCADA sistemi kurulumu ile hizmet edilen nüfusun  %95’e çıkarılması planlanmaktadır. Atık su SCADA çalışmaları devam etmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemi, SCADA ve Abone işleri uyumlu hale gelerek, yapılacak altyapı çalışmaları ile ilgili bilgilerin elektronik ortama aktarılarak, çalışmaların kolaylaştırılması sağlanmaktadır. Aynı zamanda bu sistemle kayıp kaçak oranı an aza indirilmekte, oluşan arızaların yer tespiti daha hızlı yapılabilmekte ve su miktarlarının hesaplanması da bu sistemle yapılmaktadır.

TESKİ su kaynaklarının %84,25’ini yer altından sağlamaktadır. Yüzeysel su kaynaklarının ise %15,75’ini kullanmaktadır. Naip Arıtma Tesisi ve İsale hatlarından daha fazla yararlanabilme adına Naip Barajına su aktaracak olan İnecik ve Dedecik Barajlarının inşaatına öncelik verilmesi, ayrıca Ayvacık barajından Kapaklıya ve Saray ilçelerimize su verebilmek amacıyla, su iletim hatlarının DSİ tarafından yapılması gerekmektedir TESKİ Alo 185 Çağrı merkezi olarak çalışmalarımız 7/24 devam etmektedir. Çağrı merkezine gelen istek ve şikayetleri karşılama oranı %99.99 olmuştur. Trakya bölgesinde bir ilk olan tam otomatik, bilgisayar kontrollü hassas ölçüm yapabilen su sayaçları test ve kalibrasyon istasyonunda bu güne kadar 3.750 sayacın muayenesi yapılmıştır.

Bizim için çok büyük bir önem arz eden “TESKİ Genel Müdürlüğü ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi (KYS), ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi (İSGYS) ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS)” belgesini alarak kurumsallaşma anlamında çok önemli bir yol kat ettik. 1.217 km içme suyu, 1.323 km kanalizasyon ve 160 km yağmur suyu olmak üzere, toplamda 2700 km altyapı çalışması ve diğer bakım onarım işleri kapsamında, yaklaşık 940 Milyon TL harcama yapıldı. Bu bağlamda, TESKİ gerçekten dev bir yatırım yapmıştır” dedi. Son olarak Genel Müdür İçöz, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Kadir Albayrak ve değerli Meclis Üyelerimize, Genel Müdürlüğümüz adına teşekkür ederim diyerek, sunumunu sonlandırdı.

İki oturum halinde gerçekleştirilen TESKİ Genel Kurulunda, 2018 mali yılı bütçe kesin hesabı, 2018 mali yılı İdare Taşınır Mal Kesin Hesapları ve 2018 Yılı İdare Faaliyet Raporu görüşülerek karara bağlandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak Genel Kurulun sonunda şunları dile getirdi; “Tekirdağ’ımız su zengini bir il değildir. Geçmiş dönemde sanayileşme adı altında yer altı suları hoyratça ve bol miktarda kullanılmıştır. Ergenenin debisi 2-3 katına çıkıyorsa, bu belediyeden dolayı değil, yer altından çekilen sulardan kaynaklıdır. Şunu bilin ki 10 sene önce 100 metreden çıkan su, bu gün 350 metreden çıkıyor. Bu sebepten dolayı her bireyin, Tekirdağ’ın geleceği için su tasarrufu çalışmalarını ön plana almaları gerekiyor. Tekirdağ’da göreve geldiğimizde 874.475 olan nüfus, bu gün 1.029.970 olmuştur. Her sene insanlara 5,5 milyon metreküp içme ve kullanma suyu bulmalıyız. 70 milyon metreküp su kullanılan bu şehirde, %85’İ yer altı suyu olunca ortaya çok ciddi sorunlar çıkmaktadır. 30 büyükşehir içinde yer altı suyu kullanan tek büyükşehiriz. Ciddi anlamda tasarruflar yapmalıyız. TESKİ’nin bu gün geldiği noktada 2.700 km altyapıyı 5 yıl içerisinde yapmış olması da en iyi örnektir. Bu gün yaklaşık olarak 1 Milyara yakın yatırım yapan TESKİ’yi, şimdiki Genel Müdürü ve TESKİ’nin kurulumundan itibaren çalışan tüm Genel Müdürleri, bu gün Türkiye de su kalitesini halk sağlığı kayıtlarının verilerine göre, ilk 3’e taşıyan TESKİ’nin yaptığı hizmetleri takdir ediyorum. Tüm TESKİ camiasına teşekkür ediyorum” dedi.

Son olarak kararların oylanması sonrasında söz alan Meclis üyeleri yaptıkları konuşmalarda TESKİ’nin çalışmalarıyla ilgili görüş ve dileklerini ileterek, TESKİ’nin yaptığı çalışmalardan dolayı başta TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkür ettiler.

Yayın Tarihi: 30 Mayıs 2019, Perşembe 09:20

FOTOĞRAF GALERİSİ

DİĞER HABERLER

  • KAMUOYUNA DUYURU
    KAMUOYUNA DUYURU Küresel ısınmanın etkileriyle birlikte yaşanan iklim krizi ve kuraklık, su kaynaklarımız üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. İçinde bulunduğumuz dönem, son yılların en kurak mevsimi olarak kayıtlara geçmiştir. Alınan yağış miktarının önceki yıllara göre ciddi oranda azalması, mevcut su kaynaklarımızı yetersiz hale getirmiştir.  Bu nede
  • Kumbağ’da Yaşanan Su Sıkıntılarına İlişkin Kamuoyuna Duyuru
    Küresel iklim krizi ve buna bağlı olarak yaşanan kuraklık, ülkemizin birçok bölgesinde olduğu gibi Tekirdağ ilimizde de ciddi su sıkıntılarına neden olmaktadır. Özellikle Süleymanpaşa ilçemize bağlı Kumbağ Mahallesi’nde yaşanan su yetersizliğinin temel nedeni, bölgeye su sağlayan Naip Barajı’ndaki su seviyesinin % 1’in altına düşme
  • GENEL MÜDÜR ŞİŞMANLAR’DAN ACİL TASARRUF ÇAĞRISI
    Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel Müdürü Mehmet Ali Şişmanlar, Süleymanpaşa ilçesine içme suyu sağlayan Naip Barajı’ndaki kullanılabilir su seviyesinin % 2’ye kadar gerilediğini açıkladı. Mevsim normallerinin altında kalan yağışlar ve küresel iklim değişikliğine bağlı kuraklık nedeniyle su kaynaklarının hızla tükendiğin
  • ÇEVRE BİLİNCİ TESKİ İLE BÜYÜYOR
    TESKİ, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerde açtığı stantlarla çevre bilincine katkı sundu. Etkinliklerin ilki Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Süleymanpaşa ilçesinde, diğeri ise Çorlu Belediyesi tarafından &Cce
  • KAMUOYUNUN BİLGİSİNE
    Son günlerde su tarifeleriyle ilgili olarak kamuoyunda çeşitli değerlendirmeler yapılmakta ve imza kampanyaları düzenlenmektedir. Ne yazık ki bu süreçte, eksik veya yanıltıcı bilgiler nedeniyle bir bilgi kirliliği oluşmuştur. Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına açıklama yapma gereği duyulmuştur.  
Tüm Hakları Saklıdır 2025© Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü.