https://www.kapaklibakis.com.tr haber sitesinde yayınlanan “TESKİ, başkan Çetin’i çıldırttı” başlıklı haberde yer alan iddialar ile ilgili Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür. 
 
01.04.2020 tarihinde sabah 07:00 itibariyle Erbay Caddesindeki hat üzerinde şube yolu arızası meydana gelmiş olup; 09:00’da sular kesilmek suretiyle yaklaşık 2 saatlik bir çalışma sonucu arıza giderilmiş ve saat 11:00’de sular verilmiştir. Aşağıda detayları verilen ve an itibariyle İlçede çalışmaları devam eden “Kapaklı İlçesi İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu İnşaatı” işi kapsamında yapılacak olan Atatürk Mahallesi içme suyu deposu, terfi merkezi ve iletim hatlarının imalatlarının tamamlanması akabinde, Erbay Caddesinde mevcut asbest içme suyu hatlarının beslediği bölge; Atatürk Mahallesi içme suyu deposundan çıkan hatla besleneceği için Erbay Caddesindeki mevcut asbest hat kullanılmayacaktır. Böylece anılan bölgede yaşanan altyapı sorunları çözüme kavuşmuş olacaktır.
 
Ayrıca altyapı çalışmalarına başlanmadığı iddialarıyla ilgili olarak; Genel Müdürlüğümüz tarafından 02.03.2018 tarihinde yer teslimi yapılan ‘’Kapaklı İlçesi İçme suyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu’’ işi devam etmekte olup; 2019 yılında Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve bu duruma bağlı olarak karşılıklı fesih hakkı verilmiş olmasına rağmen, İlçenin altyapı ihtiyaçlarının önceliği göz önünde bulundurularak yatırım işinin devam etmesi sağlanmıştır. Bu iş kapsamında Kapaklı ilçemizde toplam 29.933 metre içme suyu hattı yapılmıştır. Bahçelievler Mahallesinde 1500 m3’lük yeni içme suyu depo ve terfi merkezi yapılıp devreye alınmıştır. Kanalizasyon konusundaki acil alanlar da belirlenmiş olup toplamda 42.632 metre kanalizasyon hattı yapılarak, yıllarca derelere akan atıksuyun ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerimize ulaştırılması sağlanmıştır. Ayrıca İlçemizde yaşanan yağmursuyu taşkınlarını önlemek amacıyla 4.683 metre yağmursuyu hattı yapılmıştır. İş kapsamında önümüzdeki dönem faaliyetlerinde 5000 metre içme suyu, 2000 metre kanalizasyon hattı ve 1000 metre yağmursuyu hattı imalatı ile Atatürk Mahallesine 1 adet 2500 m3’lük içme suyu deposu ve terfi merkezi yapılması planlanmaktadır.
 
Kapaklı İlçemizde toplamda 15 adet içme suyu sondaj kuyusu açılmış olup;  02.03.2020 tarihinde yer teslimi yapılan Tekirdağ İli Geneli (5. Etap Su Sondaj Kuyusu Açılması) İşi kapsamında 2020 yılında 6 adet içme suyu sondaj açılması planlanmaktadır.
 
Ülkemizde son günlerde yaşadığımız COVİD-19 salgınından dolayı altyapı yatırımları yavaşlatılmış ve mevcut olan hatların sağlıklı işletilmesine yönelik bakım onarım çalışmaları yapılmaktadır. Yaşanan bu salgının kontrol altına alınmasından sonra planlanan yatırımlar hız kesmeden devam edecektir.
 
İlgili haberde 10 ton suya 80 TL ödendiği iddialarıyla ilgili olarak;
                Kapaklı İlçesinde 10 m³ su tüketimine sahip bir konut abonesine tahakkuk eden fatura örneği aşağıda belirtilmiştir.
 
Su Bedeli
33,00 TL
Atıksu Bedeli 16,50 TL
Bakım Bedeli 3,96 TL
KDV %8 4,28 TL
TOPLAM 57,74 TL
Belediyeler Tarafından Alınan Ücretler  
İlçe Belediyesi Katı Atık Toplama Bedeli 10,00 TL
Büyükşehir Katı Atık Bertaraf Bedeli       3,00 TL
Çevre Temizlik Vergisi                    4,70 TL
KDV % 18                 2,34 TL
TOPLAM 20,04 TL
GENEL TOPLAM 77,78 TL
 
 
                10 m³ su için faturanın en altında bulunan genel toplamın (örnek için 77,78) TESKİ’nin almış olduğu su bedeli olarak gösterilmesi vatandaşlarımızı yanıltmaktadır. Yukarıdaki hesaplamadan da anlaşılacağı üzere 10 m³ su tüketen konut abonesine tükettiği suyun maliyeti KDV’si ile birlikte 57,74 TL’dir. Kapaklı belediyesi 10 m³ su tüketen konut abonesinden KDV dahil 11,80 TL Katı Atık Toplama Bedeli, 3,76 TL ÇTV olmak üzere toplam 15,56 TL almaktadır. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi KDV dahil 3,54 TL Katı Atık Bertaraf Bedeli ve 0,94TL ÇTV olmak üzere toplam 4,48 TL almaktadır. Kapaklı İlçesinden 10 m³ tüketimli su faturası üzerinden abonelere tahakkuk ettirilen 20,04 TL’ lik bu tutar toplam fatura bedelinin yaklaşık %25’ini oluşturmaktadır. Dolayısı ile suyun maliyetini arttıran kalemler yukarıdaki hesapta açıkça belli olup, söylenilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
                Su ve Atıksu Bildirimi’nde yer alan su, atıksu ve bakım ücreti dışındaki ücretler; "Atıksu, Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 22 nci maddesinde yer alan; "Atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen, düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden yapılır." hükmü gereğince, İdaremiz tarafından su faturaları üzerinden tahsil edilmektedir.
                Yukarıda belirtilen yönetmelik doğrultusunda abonelerden alınan "Katı Atık Toplama Bedeli" İlçe Belediyesine, "Katı Atık Bertaraf Bedeli" Büyükşehir Belediyesine, ÇTV Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyesine, KDV de Maliye Bakanlığına gönderilmektedir. Bahse konu ücretlerin Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ile ilgisi bulunmamaktadır.
 
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
 
 
Kadir ALBAYRAK
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı  
TESKİ Yönetim Kurulu Başkanı
Yayın Tarihi: 03 Nisan 2020, Cuma 11:23

DİĞER DUYURULAR

  • TESKİ PERSONELİNE DUYURU (2024/10)
    TESKİ Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Personeli Ayşenur ŞEN ÇETİNKAYA'nın babası Muzaffer ŞEN vefat etmiştir. Cenazesi 03.04.2024 Çarşamba günü öğle namazına müteakip Malkara İlçesi Dolu Mahallesi Camiinden kaldırılacaktır.   Merhuma Allah'tan rahmet geride kalan ailesine ve TESKİ Ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
  • BASIN AÇIKLAMASI (2024/07)
    Destan Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mustafa Öklük’ün facebook hesabında yer alan  ‘‘ON YILDA DEĞİŞMEYEN KANSEROJEN BORULAR’’ başlıklı iddialarına istinaden aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.  Kurulduğu ilk günden beri kurumumuzun hazırladığı veya İller Bankasına hazırlattığı projelerde ve yenileme
  • TESKİ PERSONELİNE DUYURU (2024/09)
    TESKİ Çorlu Şube Müdürlüğü Personeli Mustafa BUCAK'ın annesi Fatma BUCAK vefat etmiştir.  Cenazesi 20.03.2024 Çarşamba günü öğle namazına müteakip Lüleburgaz İlçesi Davutlar Mahallesi Camiinden kaldırılacaktır.   Merhumeye Allah'tan rahmet geride kalan ailesine ve TESKİ Ailesine başsağlığı ve sabır dil
  • TESKİ ABONELERİNE DUYURU (2024/01)
    Şarköy İlçesi İçme Suyu, Kanalizasyon ve Yağmursuyu inşaatı kapsamında imalat ve bağlantı çalışmaları yapılacak olup; Buna bağlı olarak Camikebir, Cumhuriyet, İstiklal Mahallelerinde 13.03.2024 Çarşamba günü (yarın) sabah saat 09:00 ile saat 16:00 arasında su kesintisi yaşanacaktır. Abonelerimize önemle duyurulur.
  • TESKİ PERSONELİNE DUYURU (2024/08)
    TESKİ Malkara Şube Müdürlüğü Personeli Şerif AYDIN'ın babası Nurettin AYDIN vefat etmiştir.  Cenazesi 04.03.2024 Pazartesi günü öğle namazına müteakip Malkara İlçesi Hereke Mahallesi Camiinden kaldırılacaktır.   Merhuma Allah'tan rahmet geride kalan ailesine ve TESKİ Ailesine başsağlığı ve sabır dileriz.
Tüm Hakları Saklıdır 2024© Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü.